EL BAKIMI VE TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALIDIR?

27/03/2019 0 Yorum Yap Genel Bilgiler,

El ve tırnak bakımı-temizliği: Bulaşıcı hastalıklar halen dünyada en sık görülen hastalık grubunu oluşturmaktadır. Uygun el yıkama pratiğinin insanlara kazandırılması halinde bu hastalıkların sıklığında önemli derecede azalma sağlanabilmektedir. Konunun önemi hemen herkes tarafından bilinmekle birlikte yine hemen herkes tarafından ihmal edilmektedir. Yapılan bir çalışmada; insanların %32'sinin tuvalet sonrası ellerini yıkamadığı, ayak üstü yemek yenilen yerlede insanların %47'sinin ellerini yıkamadığı, ellerini yıkayanların %58'si nin sadece su kullandığı ve sadece su kullananların ortalama el yıkama süresinin 5sn olduğu, ellerini, su-sabunla yıkayanların ortalama el yıkama sürelerinin ise 10.7 sn olduğu belirlenmiştir.

 

El yıkamanın amacı kimyasal ve fiziksel zararlıların ve bulaşıcı hastalıklara yol açan mikroorganizmaların uzaklaştırılmasıdır. Sadece su ile elin yıkanması görünen kirlerin giderilmesini sağlarken su ile birlikte sabun kullanıldığında gerçek temizlik sağlanabilmektedir.

 

Eller nasıl yıkanmalıdır?

 

Akan su altında eller ıslatılmalı 

Sabunlanmalı

Ellerin bütün yüzeyleri ovalanmalı (en az 20 sn)

Sıklıkla unutulan alanlara dikkat etmeli (el sırtı, el ayası)

Akan su altında durulanmalı

Kağıt havlu-peçete ile kurulanmalı (kurulama mikroorganizma sayısını azaltır)

 

Temizliğin sağlanabilmesi için; elleri yıkarken parmak uçları, tırnaklar, tırnağın etle ayrıldıktan sonraki bölümü, başparmak ve parmak araları sıklıkla unutulmaktadır. Bu nedenle elleri yıkarken bu bölgelere özen gösterilmelidir.

 

Eller ne zaman yıkanmalıdır?

 

Yemeklerden önce ve sonra

Yemek hazırlamadan önce

Diş, ağız, yüz ve göz temizliği yapmadan önce

Tuvaletten sonra

Kirli, tozlu bir işi tamamladıktan sonra

Dışardan eve gelince

Hasta olan bir yakını ziyaret ettikten sonra

 

Ancak yukarıda, çerçeve içinde belirtmiş olduğumuz işler yapılmasa dahi, gün içinde en az 2 (iki) saatte bir eller yine yukarıda tanımladığımız gibi yıkanmalıdır.

 

Özellikle toplu yaşanılan yerlerde sıvı sabun kullanılmalıdır. Kalıp sabunlar kişisel temizlik araçları olduğundan mümkünse ortak kullanılmamalıdır.

 

Temiz su ve Uygun el yıkama tekniğinin SAĞLIKLI 

+ herkes tarafından bilinmesi = TOPLUM

uygun sabun ve uygulanması 

Tırnaklar, kolay kirlenebilir ve etle tırnak arasında kir birikebilir. Bunların düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Tırnaklar yenmemeli ve koparılmamalıdır. Haftada bir yarım ay biçiminde kesilmelidir.

Yorum Yaz